За какво ни е математика?

math lessonsВие ще кажете: „За какво ще ми е нужна тази математика“. Ами тя ни спомага да разрешаваме всекидневни затруднения.

Замислете се относително колко пъти на ден се занимавате със задачи?

Събуждате се, гледате към стения часовник и в него – цифри и числа. Докато пиете от сутрешното си питие, решавате да пуснете любимата си телевизионна програма, взимате дистанционното и отново числа. Похапвате и искате да се обадите на добър приятел, с който имате среща днес. Вземате мобилния, който е пълен с цифри – телефонни номера, чипове и платки (А ако я нямаше математиката, дали ще има мобилни телефони?). Поглеждате пак часовника на стената – имате нужното време. Решавате да посетите пазара. Създавате списък на нещата, които ще купите и изчислявате, какви точно пари ще е желателно да имате.

Ще карате днес кола или пък ще сте с градския транспорт, ще общувате чрез таблет, може да играете на електронни игри и т.н. През целия ден ще Ви се налага непрекъснато да изчислявате и решавате най-различни задачи по математика без даже да го осмисляте, защото математика е навсякъде и във всичко. Математиката е като кислорода. Нашият свят не би съществувал без цифри. Благодарение на нея се развиват всички науки и технологии. Благодарение на математиката има смартфони, автомобили, таблети и всякъкви машинки, помагащи ни или са за забавление.

Това е мили дечица и по-големи, харесвате или не – без математиката не може. Харесвайте математиката – задачи обвързани с време, движение, пари, дати, работа и геометрия и разнообразни задачи ни подготвят за трудностите в живота. Може и да не я харесвате, не я зарязвайте изцяло.

Може някой да зададе въпрос „но как да я науча тази математика при положение, че всичко е много трудно?“.

Практикувайте. За да сте добри в даден спорт е нужно да практикувате, подобно е и в математиката. С тренировките се създават пътечки в мозъка (невронни връзки), умът ни които използва. Решавайки определен вид задача вие правите пътечка, утъпквайки с всяко подобно решение и всеки друг път би ви било по-лесно.